Ylimenokausi ja uusi harjoituskausi

2023-10-28

Näin syksyisin on ollut omassa harjoittelussa melko toisteisena juttuna tämä ylimenokausi eli lyhyt harjoittelusta vapaa jakso ja samalla uuden kauden aloittaminen. Näin se on mennyt monena vuonna: vuosien varrella on selvää että tietyt kuviot säilyvät, eikä suotta. Ylimenokaudella ei itsellä ollut tänä vuonna mitään tarkkaa aloituspistettä, sen sijaan uuden harjoituskauden alku on selvä. Se alkaa ensi viikolla.

Kevyemmän jakson harjoittelussani aloitin oikeastaan lokakuun alulla, samalla kun sairastuin lievään flunssaan. Ajatuksissa oli ollut tosin juosta vielä joitakin kilpailuja, mutta tuo lievä sairastuminen muutti hieman kuviota. Harjoitellut olen myös ylimenokaudella, siis heti kun paranin, mutta huomattavasti kevyemmin tietysti kuin harjoitus- tai kilpailukaudella. Henkinen tauko on ollut ehkä tärkeintä. Fyysisesti en koe välttämättä palautuneeni kovinkaan paljoa, vaikka harjoittelussa on ollut ihan selvä pudotus. Uskoisin kuitenkin että tämän kevyemmän jakson vaikutukset näkyvät kunnolla vasta käytännön harjoittelun aikana esimerkiksi motivaationa ja innostuksena tekemiseen. Ylimenokausi on monella tapaa hyvä välivaihe, joka jaksottaa ja jakaa harjoitusvuotta. On toki yksilöllistä miten harjoitusvuoteen keskittyy tai kannattaa keskittyä. Kunto ei saisi varmaankaan laskea älyttömän paljoa mahdollisen kevyemmän jakson aikana. Näin ohjelmoidun harjoittelun aloittaminen on ainakin huomattavasti helpompaa ja harjoitusvalmius on säilytetty. Mielestäni, ja kokemuksestakin, ohjelmoidusta harjoittelusta on siis lähes ehdottoman tärkeää pitää jossain vaiheessa kautta pientä taukoa. Aikanaan olen pitänyt lyhyen ylimenokauden jopa talven hallikauden jälkeen, viikon tai kaksi, ja kesällä on kulkenut. Tällainen menettely on ehkä ollut tietysti enemmän vain muutaman kevyemmän viikon pitämistä ohjelmassa kuin selvää ylimenokautta, tietynlaista jaksotusta on kuitenkin ollut. Harjoittelu on rytmittynyt harjoituskausittain selkeästi.

Kevyet jaksot, lyhyemmät ja pidemmät, ovat varmasti tärkeitä palautumisen kannalta yleensäkin harjoittelussa. Harjoitus rasittaa ja kuluttaa aina enemmän tai vähemmän, levätessä tai harjoittelua kevennettäessä pitäisi tapahtua puolestaan palautumista ja samalla kehittymistä. Kovaakin, sekä määrällisesti että tehollisesti, pitää kuitenkin harjoitella, jos haluaa tuloksia, mutta toisaalta pitäisi olla uskallusta levätä. On varmastikin hyvin yksilöllistä, millaiset harjoittelun jaksotukset ja rytmitykset ovat milloinkin toimivia, millaiset harjoitukset sopivat, toimivat jne. Nämä ovat niitä asioita, joita pitää todellakin pohtia ja ennakoida harjoittelun suunnittelussa. Näin näkisin asian.

Ylimenokauden aikana on ehtinyt myös miettimään kulunutta kautta. Kauteni oli loppuen lopuksi ihan ok, vaikka tuloksien suhteen mentiin monessa kohdin hieman alakanttiin. Kauden tärkeimmissä kisoissa tuli kuitenkin suht ok tulokset. Tähän voinee olla tyytyväinen, mutta ei täysin. Odotin harjoitusten perusteella hieman kovempia tuloksia.

Huomattavaa omalla kohdallani tämän kauden 2023 osalta on ollut kilpailujen vähäisyys. Seitsemän starttia koko kauteen. Parhaimpina vuosina tämä luku on ollut reilusti yli kolmekymmentä starttia. Kisailemisen vähäisyyteen on kohdallani vaikuttanut talven ja kevään sairastelujaksot. Valitettavia juttuja, joille ei vain voinut oikein mitään. Jos en olisi sairastellut, kisastarttien määrä olisi kyllä noussut muutamilla kisoilla: lukumääräisesti ehkä noin neljästä seitsemään. Jonkin verran kisamäärään vaikuttaa toki myös lajivalinnat. Pitemmille juoksumatkoille keskittyessä tulee kilpailtua jossakin määrin harvemmin kuin lyhyemmille matkoille, esimerkiksi keskimatkoille, harjoitellessa. Ensi kauteen tavoitteenani on lisätäkin, tämän huomion innoittamana, kisojen määrää kalenterissani: alustavaa kisakalenteria on jo tutkittukin ja mielenkiintoisia kisojahan sieltä löytyy.

Ensi kauteen suunnataan siis: harjoitussuunnitelmat ovat valmiina, pientä viilausta lukuun ottamatta. Alkuun harjoitellaan ainakin kaksi kovaa ja yksi kevyt viikko -systeemillä. Tavoitteet, kisat mielessä – hyvällä motivaatiolla mennään.

Comments are closed.