Ratakymppi ja maraton – nyt kevyempi jakso

2022-08-31

SAUL:n (Suomen Aikuisurheiluliiton) SM-kisoissa Pedersöressä tuli juostua M40-sarjan 10000 m (14.8.). Vauhdit ja fiilikset kisan aikana olivat melko vaihtelevat. Juoksun ekat kilsat tulivat ihan ok vauhtia mutta matkan varrella kierrosajat ja kilometrit tasaantuivat. Ekana maaliin kuitenkin; omalla vedolla juostuna ja aika 34.29. Vaikka loppuajan suhteen ei onnistunutkaan ihan sellainen aika, mitä ennakkoon olin ehkä ajatellut, kisa toimi kuitenkin hyvänä vauhtitestinä tuleviin kisoihin. Ok kisa siis. Startissa juostiin M30-M45-sarjojen 10000 m. Hyvä oli kyllä tunnelma kisoissa, loistavat olosuhteet ja toimivat järjestelyt.

Pedersören kisojen jälkeen jatkoin valmistautumista seuraavaan starttiini, Turun SM-maratonille (20.8.). SM-maraton juostiin tänä vuonna Paavo Nurmi Maratonin yhteydessä, joten porukkaa oli massoittain juoksemassa. Ennen juoksua oli todella hyvä tuntuma juoksuun ja fiilikseen suhteutettuna valmistautuminen tuntui onnistuneen. Fiilikseen ei ole aina ehkä kuitenkaan luottamista näissä maratonjutuissa. Kisa lähti kyllä hyvin käyntiin, mutta jo ensimmäisen kymmenen kilometrin jälkeen tiesi aika hyvin että vaikeuksitta en selviä tästä. Jossain puolimatkan jälkeen tuli eka kertaan kisan aikana mieleen heittää leikki kesken. Että onkohan tässä mitään järkeä, energiat vähissä, vauhti laskusuunnassa, lihaksisto jumittaa jne. Sitten ajattelin jotain tähän suuntaan: seuraavilta juomapisteiltä löytyy omia hiilihydraattipitoisia juomia, niistä lisää energiaa ja jaksan varmaan jotenkin jatkaa taas matkaa. Jossain määrin näin kävikin. Juomapisteiltä tankatessa, sekä omia että järjestäjän juomia, jaksoin jatkaa taas etenemistä. Selvää oli kuitenkin että sijoituksella tai ajalla ei enää tässä vaiheessa ollut oikeastaan enää väliä. Ja ehdottomasti ajatuksena oli että jos olotila pahenee kovinkin paljon, niin sitten on vain keskeytettävä: näillä matkoilla ei kannata leikkiä terveydellään. Reilun 30 kilometrin jälkeen kramppaili takareidet, siinä vaiheessa juoksu vaikeutui huomattavasti ja lähellä oli taas keskeyttäminen. Kuuma 29 asteen lämpötila oli ilmeisesti tehnyt tehtävänsä. Oli pysähdyttävä venyttelemään. Juomapisteiltä tankkausta. Matka kuitenkin taittui, tosin melko hitaasti. Krampit hellittivät ja välillä taas palasivat. Vaikeita kilometrejä mutta loppuun asti kuitenkin juoksin jotenkin, maalissa aika 3:14:21. Maraton 42,195 km juostuna, sijani SM-kisassa oli 12. Aika moni keskeytti kisan, 13 juoksi SM-kisassa maaliin. Maratonin juoksi tapahtumassa yli 500 juoksijaa maaliin, sijoitukseni tässä vertailusssa: 40. ; )

Kisan jälkeen on pitänyt nyt palautua, viikon oli jalat kipeät. Mennee sellaiset 3-4 viikkoa, kun kokonaan palautuu maratonilta. No, on tässä jo lenkillä käyty ja sekin palauttaa. Jälkeenpäin on huomannut useampia eri kohtia, mikä valmistautumisessa todennäköisesti epäonnistui. Nesteytys tuohon lämpötilaan oli varmaankin liian vähäistä ja hiilihydraatteja olisi pitänyt ehkä tankata vielä enemmän edellisinä päivinä / edellisellä viikolla. Oli varmasti muitakin seikkoja, esimerkiksi harjoittelussa. Pitää tarkastella näitä vielä. Maraton vaatinee enemmän erikoisvalmistautumista, ja joitakin seikkoja jäi vain vähemmälle huomiolle; vaikea sanoa tässä vaiheessa. Kokemusta ja hyvä kokemus joka tapauksessa; hyvä tunnelmainen tapahtuma ja toimivat järjestelyt myös tässä tapahtumassa.

Seuraavista kisoista en ole ihan varma vielä, mutta varmaan maratonia taas jossain vaiheessa voisi juosta. Ensin pitää tosiaan palautella hyvin, sit taas treeniä kohti seuraavia kisoja.

Comments are closed.