SM-maraton juostu – nyt vähän huilaamista harjoittelusta

2019-09-24

Viikonloppuna (la) siis juoksin SM-maratonilla Espoossa, mikä juostiin tänä vuonna Espoon Rantamaratonin yhteydessä. Hyvin oli porukkaa, hyvin toimivat järjestelyt ja sää myös maratonille loistava – huomattavasti parempi, mitä oli ennusteissa.

Valmistautumiseni maratoniin (42,195 km) meni mielestäni hyvin. Tein kuitenkin varmasti joitakin virheitä, mutta en ole vielä ihan varma millaisia. Kisa ei mennyt siis ihan odotetusti, mutta loppuen lopuksi ihan ok suoritus kuitenkin. Sijoitukseni oli 9. ja aika 2:44:21. Ennakkoon olin ajatellut alle 2:40 aikaa.

Jälkeenpäin analysoituna juoksin mielestäni ihan suht järkevästi, rohkealla asenteella hakien hyvää aikaa ja sijoitusta. Puolimaratonin väliaika oli n. 1:16:50 ja sijoitus tuossa vaiheessa 3-4. Siitä jaksoin vielä helposti 26-27 km:iin suht samaa tahtia, mutta sen jälkeen alkoi vähitellen matka ja vauhti painamaan. Voin kertoa, että maratonin viimeiset kymmenen kilometriä väsyneenä ovat erittäin vaikeat. Onneksi omat urheilujuomat sentään imeytyivät hyvin – tästä huolimatta juoksu oli loppumatkasta enemmänkin jonkinlaista köpöttelyä ja hoipertelua kuin hyvin rullaavaa juoksua. Loppumatkan juoksin siis aika sumussa, pitkiä kilometrejä. Maaliin asti kuitenkin juoksin ja muutama kaveri pääsi ohi vielä viimeisilläkin kilometreillä. Näin se maraton koulii – on se eri matka kuin puolimaratonit ja muut lyhyemmät! Olen tyytyväinen rohkeaan, mutta tasaiseen alkuvauhtiin. Jatkoa ajatellen pitää varmaankin tehdä vain vielä pitempi kestoisia treenejä, jotta vauhti säilyisi paremmin loppuun asti ylipitkilläkin matkoilla. Varmasti myös monia muita juttuja löytyy, mitä pitää tehdä paremmin jatkossa. Ehkä jokin energiageeli olisi ollut hyvä matkalla tai ennen kisaa. Vaikea sanoa tässä vaiheessa, näitä pitää varmastikin testata ja testata. Nyt kuitenkin pitää joka tapauksessa palautella tästä koitoksesta ja pidän lyhyehkön tauon kovemmasta harjoittelusta. Tämän ylimenokauden aikana pitää tutkia jatkosuunnitelmia juoksun suhteen, muun muassa tavoiteasetteluja seuraavalle kaudelle.

Comments are closed.