Kestävyys- ja nopeusharjoittelun yhdistelyä

2023-02-27

Kevättä kohti mentäessä on treenit kulkeneet ihan mukavasti, lähinnä aerobista määrää painottaen. Nopeutta, nopeusvoimaa, maksimivoimaa, nopeus- ja vauhtikestävyyttä on kuulunut myös ohjelmaan. Vauhtikestävyys on kulkenut, voima kehittynyt.

Nopeusvoimassa keskeisenä elementtinä on ollut voimaliikkeen jälkeen tehon tuottaminen lajinomaisesti, esimerkiksi loikkana, juoksemalla tai koordinaatioin. Menetelmä on toiminut, vaikka en voi vielä sanoa varmaksi nopeuden kehittymisestä: määrällinenkin harjoittelu jumittaa ehkä hieman eikä nopeuden kehittyminen näy suoraan treenissä. Vaikka peruskunnon, ja siis hyvän kestävyyskunnon, luominen on painopisteenä, on mielestäni ollut olennaista panostaa myös nopeuteen. Vähintään nopeuden säilyttämiseen, jottei nopeus siis unohtuisi. Muutenhan keväällä ja kesällä voi olla vaikeuksissa nopean juoksun löytämisessä. Myös voimaharjoittelun osuus on tärkeä tässä asiayhteydessä. Tosin tämä lienee melko yksilöllistä: kaikille voimaharjoittelu ei välttämättä toimi täysin samalla tavalla.

Paljon on tosiaan tekemistä vielä talven peruskuntokaudelle: harjoitustavoitteenani on tällä hetkellä etenkin monipuolisuus ja kestävyyskunnon nostaminen, tasapainoillen määrien ja tehojen kanssa, kevään ja kesän kisakausi mielessä.

Comments are closed.