Harjoittelun käynnistelyä

2020-10-09

Lyhyen harjoitustauon jälkeen olen aloitellut tässä jo uutta harjoituskautta. Joitakin pieniä muutoksia on tullut treenisuunnitelmiin ja -ohjelmaan, siis aikaisempiin vuosiin verrattuna. Voimaharjoittelua on ajatuksena nyt tehdä hieman enemmän ja selkeämmin painopistein. Maksimivoimaa, perusvoimaa, lihaskestävyyttä jne. Myös nopeuteen ja liikkuvuuteen pitää panostaa tulevan kauden aikana enemmän. Ja loikkaharjoituksiin myös, jos vain jalat kestää.

Nyt syksyn aikana juoksun perusharjoittelu luonnollisesti kallistuu enimmäkseen aerobiseen määräharjoitteluun ja jopa kilsojen ”keräämiseen”. Pienet muutokset ohjelmassa tuovat toivottavasti vaihtelua harjoitteluun. Tällä pitäisi olla positiivisia, huoltaviakin vaikutuksia: jumit aukeaa ja askel säilyy elastisempana. Tavoite on tietysti saada myös lisää vauhtia ja jämäkkyyttä juoksuun, erityisesti voimatreeneillä. Voimaharjoittelun suhteen tavoitteena on lisätä harjoituskertoja eri painopistevaihteluin. Tavoitteena on myös pysyä tarkkana sen suhteen ettei voimaan panostaminen mene liioitteluksi – tällöin juoksuharjoittelu, ja juoksu ylipäätään, voi kärsiä. Voimaharjoittelun kokonaisuus sinänsä on mielestäni melko vaikea alue kestävyysjuoksussa, on yksilöllistä millaiset harjoitteet/millainen harjoittelu toimii. Lisäksi tavoitteena on välttää liikaharjoittelu. Tämä on jossakin määrin vaikeaa, koska pitäisi kuitenkin harjoitella melko paljon. Tärkeitä juttuja siis tiedostaa, jotta kokonaisuus pysyisi edes jotenkuten kasassa.

Tulevana viikonloppuna sitten juostaan Vantaalla sekä SM-maraton että SM-maantiejuoksut. Molemmat kisat juostaan samassa tapahtumassa, Vantaan maratonin yhteydessä – poikkeuksellisesti tietysti. Mielenkiintoiset kisat tulossa. Monena vuonna on itekin juossut näissä molemmissa kisoissa, keväisin SM-maantietä ja syksyisin maratonia. Osallistumiseni on ollut näihin jossakin määrin vaihtelevaa, toisinaan kisat ovat jääneet eri vaivojen vuoksi juoksematta, toisinaan tavoitteet ovat olleet niin tiukasti kesän ratakisoissa että kevään tai syksyn kisoja on jäänyt vain pois kalenterista. Viime vuosina on toki pyritty olemaan mukana aina kun mahdollista, ja niin oli tänä vuonnakin tavoitteissa. Jalan haavauma esti harjoittelua tänä syksynä sen verran, että osallistuminen jäi nyt välistä. Tämä oli tiedossa jo pitemmän aikaa, joten selvää on ollut suuntaaminen vain suoraan uuteen kauteen – ja uuteen nousuun ; ) Onneksi ainakin tällä hetkellä toi säären haava alkaa olemaan jo suhteellisen hyvin parantunut ja pystyy taas treenaamaan, ainakin kohtalaisesti. Ensi keväänä pitää olla sitten SM-maantiejuoksuissakin mukana.

Saas nähdä nyt sit miten asiat muuten menee, koronatilanteen suhteen aika huonolta näyttää. Toivotaan että tilanteet saataisiin paremmin kontrolliin! Vaikea tilanne taas kerran.

Comments are closed.