Kuvataiteilua

Kuvataide ja maalaaminen ovat olleet jatkuva innostukseni. Graafisen muotoilun projektien lisäksi maalaan melko paljon, yleensä akryylivärein. Maalaamisen, tekemiseni, prosessi vaihtelee usein – teen hyvin monista eri lähtökohdista maalaustaidetta. Toteuttamani projektit kuvataiteessa ovat olleet yleensä yksittäisiä maalaustöitä, mutta myös useampia maalauksia sisältäviä kokonaisuuksia. Projekteja olen tehnyt niin tilaustöinä kuin omina luovina prosesseina. Maalausprojektit ovat poikenneet hyvin usein toisistaan, ehkä toisinaan olen suosinut kuitenkin esimerkiksi tiettyjä tekniikoita ja/tai tyylejä. Näiden suhteenkin on tietysti vaihtelua ja kokeellisuuttakin. Ajattelen kuvataiteen tekemisen monella tavoin tärkeänä ja merkitsevänä prosessina. Tekeminen, teokset, näyttelyt, elämykset, näkemykset ja kokemukset – kaikki!

Kuvataiteessani en näe edustavani mitään tiettyä tyylilajia, ainakaan juuri tällä hetkellä. Ehkä kuvissani on joitakin tiettyjä tyylipainotuksia – tästä huolimatta en halua määritellä toistaiseksi kuvataidettani tietyn kategorian tai tyylin mukaan. Varmastikin vaikutteita töistäni löytyy usein muista eri tyyleistä ja näin ollen siis myös muiden tekijöiden töistä. Yleensä tämä on varmaankin tiedostamatonta, toisinaan myös tietoista – en pyri kuitenkaan suoraan kopioimaan ketään. Vaikutteet ovatkin ehkä enemmän taiteilijan välttämättömyys. Ja näkisin tämän välttämättömyyden myös positiivisena mahdollisuutena kehittyä taiteilijana.

Taiteen tekemisessäni on joitakin käytänteitä, joihin olen tavallaan tottunut. Nämä asiat tuovat myös pysyvyyttä ja varmuutta tekemiseen. Enimmäkseen käytänteet liittyvät teoksien materiaaleihin ja maalaamisprosessiin. Käytän yleensä akryylimaaleja maalauksissani. Toisinaan maalaan myös öljymaalein tai sekatekniikoin sekä öljy- että akryylimaalein. Tällä hetkellä maalaan vähemmän akvarellivärein. Pääasiassa työskentelen siis tällä hetkellä akryyli- ja öljymaalein. Muita materiaalisia kestosuosikkejani maalausprosessissa ovat muun muassa kangaspohja ja kiilakehykset, ja maalattavan kankaan pohjustaminen gessolla. Silloin tällöin teen myös maalauksia puupohjille, muille levyille, kartongeille tai pahville. Materiaalit vaihtelevat siis jossakin määrin – yleensä maalaan kuitenkin kankaalle.

Muita yleisiä käytänteitä maalaamisprosessissa ovat ehkä luonnostelu käsin, hiili tai lyijykynä, ennen varsinaista maalaamista. Myös valokuvaus ja luonnosteleminen kuvankäsittely- ja vektorigrafiikkaohjelmin toimivat usein kuvan tekemisen apuna.

Taiteellisessa työskentelyssä tavoitteita voi olla hyvin monenlaisia. Nykyään voi olla aika vaikeaa itse asiassa tehdä jotain uutta – postmodernissa maailmassa kaikki on varmaankin jo tehty ja kokeiltu. Tästä huolimatta ei mielestäni pidä turhautua. On pikemminkin ajateltava optimisesti. Vaikka tavallaan kaikki tyylit on varmaankin jo todella tehty, niin tyylillisesti voin tehdä tauluja ja teoksia, joissa on esimerkiksi ainutlaatuisia detaljeja. Tai taulut sinänsä ovat ainutlaatuisia. Luovaprosessi tuottanee (melkein) aina uutta, myös uusia ajatuksia ja elämyksiä, ja tähän ajatukseen luotan.

Kuvataiteeseeni voi tutustua näillä sivuilla. Ilmoittelen ja tiedotan myös tällä sivustolla tulevista kuvataideprojekteistani ja näyttelyistä.

Comments are closed.